Laserteknologi

Laser er enheter som kan generere kohærent lys med høy intensitet. Dette lyset kan brukes til kutting, sveising, gravering, merking og bearbeiding av materialer. Laserteknologi blir brukt i mange forskjellige områder, inkludert medisin, industri, forskning og utvikling.

En laser består av et lasermateriale, en pumpe, en resonator og en linse. Lasermaterialet er materialet som genererer laserstrålingen. Det kan være fast stoff, gass, væske eller plasma. Pumpen gir energien som får lasermaterialet til å svinge. Dette kan være en kjemisk reaksjon, en elektrisk utladning eller en laser. En resonator genererer laserstrålen. Den består av to speil mellom hvilke laserstrålen ledes fram og tilbake. Ved hjelp av linsen fokuseres laserstrålen på et lite punkt. På denne måten kan laserstrålen brukes nøyaktig.

Det finnes forskjellige laserteknologier. De vanligste er CO2-laser, fiberlaser og diodelaser. Hvilken laserteknologi som er best egnet for en bestemt anvendelse avhenger av en rekke faktorer, som materialet som skal behandles, nødvendig nøyaktighet og ønsket hastighet. Ved hjelp av disse faktorene kan lasertypene deles inn i ulike kategorier, og deres ulike egenskaper og anvendelser fastslås.

Laserteknologi tilbyr høy presisjon, høy hastighet, berøringsfri behandling, rene og ikke-termiske prosesser for ulike anvendelser.