Aldring av Eteriske Oljer
Peroksidering og intramolekylære reaksjoner
Olivenoljer blir harske over tid. Harskning er en kjemisk endring av de molekylære strukturene i vegetabilske oljer. De samme kjemiske mekanismene virker også på essensielle oljer. Tilstedeværelsen av oksygen som naturlig er oppløst i oljene, initierer disse kjemiske reaksjonene. De akselereres i nærvær av lys, luft, temperaturvariasjoner eller ulike urenheter.
Den reaksjonelle mekanismen for denne «eldingen» deles inn i to trinn: peroksidering og intramolekylære reaksjoner (eller propagasjonsfase).
Den vitenskapelige litteraturen beskriver flere eksempler på peroksidering. Her er et eksempel med linalol, som er rikelig til stede i essensielle oljer. (Eksempel: lavendel, lavandin, linalol-timian, rosentre, salvie, osv).
I dette skjemaet gjennomgår linalol først en peroksidering. Den produserer en ny forbindelse: 7-dydroperoksy-3,7-dimetyl-okta-1,5-dien-3-ol.